Person

Vad gör en bra bild?

Henric och buketten

Om en bild är bra eller dålig är subjektivt. Naturligtvis. Jag funderar ibland på vad det är i en bild som gör att jag tycker om den. Jag kommer ofta fram till att det är det ”operfekta”, det suddiga, det oväntade som gör att jag gillar en bild. Bilden här bredvid föreställer min storebror Henric när han är 2 år (1972). Till en början bläddrade jag bara förbi bilden; det var ju en stor bukett som tog alldeles för mycket plats i bilden, Henric ser liten och ihopsjunken ut. Men som tur är så tog jag mig tid att ta en bättre titt på bilden och upptäcker att jag ju faktiskt gillar bilden. Ljuset, skärpedjupet, barnets blick och fokus.

Detta har fått mig att börja fundera lite mer kring vad jag väger in mest i bedömandet av en bild. Det kanske inte är så att jag fastnar för det ”operfekta” utan att jag ändå väger in andra faktorer mer för att tycka en bild är bra.

Det här med copyright ©


Iris spelar badminton

Det har ju legat där och gnagt lite i bakhuvudet. Något att ta tag i och använda. Jag talar om Copyright på bilderna jag lägger upp på internet. Vet inte om jag ska ha det eller inte.

Fotot föreställer min mamma Iris som spelar badminton. Jag gillar dispositionen i bilden och den omfångsrika gråskalan.

 

Copyright © Morfars Ateljé